Terbaru

Friday, September 26, 2014

Nahas kereta api paling tragis dalam tempoh 40 tahunSANTIAGO . 26 September 2014 - Sekurang-kurangnya 80 orang maut dan 145 orang cedera dalam satu nahas kereta api paling tragis di Sepanyol dalam tempoh 40 tahun. Nahas kereta api tersebut berlaku di Bandar Santiago yang terletak di timur negara tersebut.

Kejadian yang berlaku pada awal pagi kelmarin dikatakan berpunca daripada kerosakan mekanikal di bahagian roda kereta api terbabit. Punca kejadian tersebut menyebabkan kereta api tersebut tergelincir dan merempuh penghadang konkrit di sebuah selekoh landasan.

Nahas kereta api yang terburuk pernah berlaku di Sepanyol adalah pada tahun 1976 yang mencatatkan kematian seramai 85 orang dan 116 cedera. Menurut sumber pihak berkuasa negara terbabit, Jawatankuasa Keselamatan Negara telah menguatkuasakan peraturan 'periksa dan rekod' dalam sistem pengangkutan awam di negara tersebut.

Perdana Menteri Sepanyol, Mariano Rajoy ketika dihubungi menyatakan kekesalan ke atas kejadian yang berlaku dan melahirkan rasa simpati kepada keluarga mangsa nahas tersebut. Beliau menambah, 'pihak berkuasa akan menubuhkan Jawatankuasa Siasatan Kemalangan dengan segera bagi menyiasat punca nahas tersebut'.

Secara amnya, pihak berkuasa yang bertanggungjawab dalam hal ehwal pengangkutan awam Sepanyol perlulah melaksanakan peraturan keselamatan yang lebih ketat bagi memastikan kejadian seumpama ini tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan.

No comments:

Post a Comment